Puthur

The Silent House

The Silent House is a uniquely attractive 2550 sq.ft single storied residence set in 0.72 acres of tranquil greens along the banks of the Kallada River at Puthoor. The visual connectivity supplemented by the presence of lush greenery and water was a key component of the design conception and process.

This residence is an excellent example of sustainable architecture where the stress has been on the use of recycled and vernacular materials using local artisans’ skills. The walls of this house are made of stacked up recycled terracotta roofing tiles. The most commonly available local materials viz. wood and stone have been used extensively all over the house. These roof tiles are used on the roof as well as the walls thus creating a typical traditional Kerala house with a contemporary touch. The residence has been designed with consideration to sustainability in terms of lighting, ventilation, solar power and rainwater.

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Pinterest Icon